Dieta antyrakowa  – W zdrowym ciele zdrowy duchonkologia

„dieta antyrakowa” Mówi się , że dieta w chorobie onkologicznej jest bardzo ważna i z tym całkowicie się zgadzam. Natomiast nie ma takiej diety która zabezpieczy nas w 100% przed chorobami nowotworowymi – rakiem a tym bardziej uleczy nas  . Zdrowy tryb życia  w tym też nasza dieta / nawyki żywieniowe  mają bardzo duży wpływ na nasze ciało i umysł.

„W zdrowym ciele zdrowy duch”  – zdaniem uczonych dieta onkologiczna, jest bardzo ważna i bardzo może poprawić jakość okresu naszej choroby.

Służę wsparciem w doborze diety i w ewentualnym poszukiwaniu dietetyka.

Pracując na oddziale opieki Paliatywnym, zaobserwowałem  na jakie posiłki dobrze reagują pacjenci, z czym mają problem co im pomaga.

W mojej opinii zbilansowa dieta onkologiczna, może być jednym z kluczowych elementów w trakcie walki z rakiem.

Zapraszam do współpracy pacjentów onkologicznych i ich rodziny,

z wyrazami szacunku, ,

Mgr Adam Konrad Lewanowicz

Psycholog opieki paliatywnej

 


dieta antyrakowa

ciekawostka:

Ciekawych obserwacji dostarczyło badanie Deana Ornisha (2005). U mężczyzn z początkowym stadium raka prostaty, niekwalifikującym się do żadnej terapii, zastosował niskotłuszczową dietę roślinną i tradycyjną dietę według piramidy żywienia. W pierwszej grupie obniżył się poziom PSA (marker rozwoju raka prostaty) nawet o pięć procent u stosujących się w dziewięćdziesiąt  procent do zaleceń diety, co jest niespotykane bez żadnej interwencji. W grupie kontrolnej poziom PSA wzrósł. Inne badanie Ornisha (2008) na pacjentach z początkowym rakiem prostaty, pozostających 0,5 roku na niskotłuszczowej diecie wegańskiej, pokazało jej wpływ na ekspresje genów: „obudziło się” 48 genów odpowiedzialnych za ochronę przed rakiem, a „usnęły” 453 geny powodujące zmiany pronowotworowe.

źródło : http://www.poradnikzdrowie.pl/